Om du har en köldmedieutrustning som innehåller 5 ton CO2e eller mer ska du föra register över utrustningen. Det ska bland annat innehålla vilken mängd och typ av köldmedium som ingår i utrustningen samt datum för och resultatet av de kontroller som genomförts.
Om du har en anläggning med en total köldmediemängd på 14 ton CO2e eller mer, ska resultatet från läckagekontrollen årligen rapporteras in till Ystad-Österlenregionens miljöförbund. Enbart aggregat som omfattas av krav på läckagekontroll räknas in i den totala köldmediemängden. Rapporten ska vara inne senast den 31 mars varje efterföljande år.
Rapporten ska redovisa alla åtgärder som vidtagits på kylsystemet under det gångna året. Dessutom ska installerade, påfyllda och omhändertagna mängder av köldmedier uppges. I rapporten ska även uppgifter om skrotning av aggregat finnas. Du hittar kraven på rapportens innehåll i 15 § SFS 2016:1128 .
Ett företag som installerar eller utför service och underhåll på köldmedieanläggningar ska ha ett företagscertifikat. Dessutom ska all personal som utför läckagekontroll, återvinning, installation, service och underhåll vara utbildad och ha ett personcertifikat. I Sverige är det Installations Certifiering i Stockholm AB (INCERT) som certifierar personal och företag. På deras hemsida kan du läsa mer om certifieringar och hitta certifierade företag och personer.
Blanketter för anmälan och årlig kontroll tillhandahålls av den certifierade kylfirma man anlitar.
*Undantag finns om certifierad person "monterar", (obs inte installation enligt definition förordningen (EU) nr 517/2014)) kan t.ex. gälla hermetiskt aggregat, där företaget inte behöver vara certifierat. Se till att i dessa fall inte använda ordet "installation" i eventuell redovisning i underrättelse eller årsrapport till miljöförbundet. Används ordet "installation" utgår miljöförbundet från ovan nämnd förordningsdefinition av "installation", då företaget måste vara certifierat.