Hantering av kemikalier

Det är viktigt att du som verksamhetsutövare hanterar kemikalier säkert ur miljö- och hälsoskyddssynpunkt. Brister i hanteringen kan leda till stor skada för människors hälsa och miljö, och kan leda till miljösanktionsavgift eller straff i enlighet med straffbestämmelser i miljöbalken.

Enligt de allmänna hänsynsreglerna i miljöbalkens andra kapitel föreskrivs att alla som bedriver eller avser att bedriva en verksamhet eller vidtar en åtgärd ska undvika att använda eller sälja sådana kemiska produkter eller biotekniska organismer som kan befaras medföra risker för människors hälsa eller miljön, om de kan ersättas med sådana produkter eller organismer som kan antas vara mindre farliga. Motsvarande krav gäller i fråga om varor som innehåller eller har behandlats med en kemisk produkt eller bioteknisk organism.

Förvaring av kemikalier

Yrkesmässiga användare av kemikalier har ett stort ansvar för att handha kemikalierna på ett korrekt sätt. Vid tillsyn ställs krav på hur förvaringen ska ske i de enskilda fallet. Kontakta respektive branschansvarig för att få besked om vad som gäller i ditt fall.

Inom- eller utomhusförvaring av kemikalier ska ske så att läckage inte kan ske till avlopp eller mark. Finns golvavlopp i lokalen eller strax utanför så att läckage kan ske till detta ska ett sekundärt skydd finnas. Skyddets volym ska vara den största behållarens volym +10% av de övrigas.

Vid utomhusförvaring ska det sekundära skyddet vara försett med regnskydd. Cisterner utomhus ovan mark och med en volym på 5 kubikmeter eller mer ska normalt alltid vara försedda med sekundärt skydd.

16-punkters säkerhetsdatablad ska finnas för de produkter som hanteras. Dessa bör inte vara mer än tre år gamla. Anmälnings- eller tillståndspliktiga företag, så kallade C- respektive B-anläggningar, ska dessutom ha en särskild kemikalie-förteckning enligt egenkontrollförordningen.

Kemikalier i butik

Ystad-Österlenregionens miljöförbund har ansvar för att kontrollera att butiker följer kemikalie-lagstiftningen. Ansvaret för att märkning och säkerhetsdatablad är korrekta ligger främst på primärleverantörerna, men butiken har också ett ansvar. Om en produkt till exempel saknar kännbar varningsmärkning för synskadade är det butikens uppgift att åtgärda det. Det krävs tillräcklig kunskap om reglerna för att uppfylla skyldigheterna.

I butiker kontrolleras bland annat:

  • Om barnskyddande förslutning finns och fungerar
  • Om kännbar varningsmärkning finns
  • Om märkningen är korrekt
  • Tillstånd för överlåtelse av särskilt farliga kemikalier
  • Hur produkterna förvaras
  • Om eventuella bekämpningsmedel är godkända

Om det i något led i distributionskedjan upptäcks avvikelser i ovanstående kan det utgå en miljösanktionsavgift.

Nya kemikalier med mera

För företag som för in kemikalier till Sverige, tillverkar ett ämne inom EU eller importerar ett ämne eller en beredning till EU:s tullområde finns en rad olika saker att tänka på.

Vissa verksamheter kräver verksamhetsanmälan, vissa produkter kräver produktanmälan, bekämpningsmedel måste alltid godkännas av KEMI, vissa ämnen har särskilda begränsningar medan livsfarliga och mycket farliga kemiska produkter kräver tillstånd.

Utöver det finns det bestämmelser om klassificering och märkning av kemiska produkter och regler om hur säkerhetsdatablad skall utformas. Förpackning och förvaring av kemiska produkter omfattas också av viktiga regler. Läs mer på KEMIs hemsida om regler för företag.

Mer information finns på Kemikalieinspektionens hemsida

Särskilt farliga kemikalier

Försäljning och privat bruk av särskilt farliga kemiska produkter kräver tillstånd. Tillståndet ska sökas hos länsstyrelsen i det län där verksamheten bedrivs. Utfärdat tillstånd gäller i regel i fem år.

Den som säljer tillståndspliktiga produkter ska föra anteckningar om datum för försäljningen, produktens namn och volym, vem som köpt produkten och dennes adress samt om köparen är yrkesmässig eller privat. För vidare information se Kemikalieinspektionens (KEMI) hemsida.

Träskyddsbehandlat virke

Användare (även privatpersoner) av impregnerat virke är skyldiga att noga överväga behovet. Val av konstruktion kan minska behovet av kemiskt träskydd. Virket behöver sällan ett mer långvarigt skydd än vad själva anläggningen motiverar, och allt virke fordrar inte heller samma skydd. En sandlåda behöver oftast inte hålla mer än tio år, så varför välja virke som håller ännu längre?

Lämpligaste material för lång livslängd kan i vissa fall vara något annat än träskyddsbehandlat virke. Svenska Träskyddsföreningen har en bra hemsida där du kan hitta ytterligare information om vilket virke som lämpar sig till ditt ändamål.

  • Överlåtelse av träskyddsbehandlat virke

Information ska finnas anslagen i anslutning till det impregnerade virket och informationsblad ska finnas kostnadsfritt tillgängligt för kunder. Vid överlåtelse av buntat virke ska denna information finnas på varje bunt.

  • Avfall

Avfall från virke som är impregnerat med farliga ämnen klassificeras som farligt avfall.

  • Miljösanktionsavgifter

Om man i sin yrkesmässiga verksamhet överlåter buntat träskyddsbehandlat virke utan att det finns information på buntarna om de begränsningar i användningen som enligt särskilda föreskrifter gäller för virket, eller till allmänheten saluhåller träskyddsbehandlat virke som inte är buntat, utan att det på anslag vid virket finns information om de begränsningar i användningen som enligt särskilda föreskrifter gäller för virket, kan en miljösanktionsavgift på 5 000 kr dömas ut.