Frågor och svar

Här hittar du svar på de vanligaste frågorna.

Vilka verksamheter ska registrera sina livsmedelsanläggningar hos Miljöförbundet?

De allra flesta verksamheter inom:

  • Restauranger och serveringar
  • Butiker
  • Kiosker
  • Skolkök
  • Lager och bagerier med flera

Det gäller:

  • Enskilda firmor
  • Kommunala verksamheter
  • Föreningsdriven verksamhet
  • Andra organisationsformer.

Verksamheter som inte hanterar livsmedel fysiskt, till exempel huvudkontor och matmäklare, omfattas också av kravet på registrering.

Vad krävs för att starta en livsmedelsverksamhet?

För att starta en verksamhet där livsmedel hanteras eller säljs i någon form krävs att den är registrerad hos Ystad-Österlenregionens Miljöförbund. Det gäller även om du tar över en befintlig verksamhet. En ny ägare eller en ny plats (lokal) innebär att verksamheten måste anmälas på nytt.

Vad händer om jag inte registrerar verksamheten?

En verksamhet som inte är registrerad får inte startas. Vi är skyldiga att åtalsanmäla alla verksamheter som drivs utan att vara registrerade.

Hur går en livsmedelskontroll till?

Livsmedelskontroller sker normalt genom att livsmedelsinspektör kommer oanmälda till livsmedelsverksamheten. Vid besöket inspekterar vi lokal och utrustning samt kontrollerar vi hygien t.ex. genom att fråga om rutiner och metoder. Det kan även hända att vi utför mätningar, granskar dokument eller tar prover vid kontroller. Efter kontrollbesök skriver vi kontrollrapport som skickas ut vill verksamheten. I kontrollrapporten framgår eventuella brister som noterats vid kontrollen.

Vid det första kontrollbesöket efter anmälan om registrering kontrollerar vi framförallt att anläggningens utformning, inredning, materialval och flöden uppfyller lagkraven som ställs för det sortiment som hanteras i lokalerna. Verksamheten måste även kunna visa upp en fungerande egentillsyn som är anpassad till verksamhetens omfattning.

Vad ingår i kontrollen?

I kontrolltiden ingår bland annat inspektion på plats, inspektörens tid för planering av inspektionen och rapportskrivning med mera efter inspektionen.

Livsmedelsverksamheter som betalar en liten avgift, till exempel på grund av låg risk i verksamheten eller att verksamheten sköts bra, får inte besök varje år.