Om miljöfarlig verksamhet
För de minsta anläggningarna krävs varken anmälan eller tillstånd. Om du är osäker på vad som gäller för dig så kontakta oss på miljöförbundet.
Vad är en miljöfarlig verksamhet?
Miljöfarlig verksamhet definieras enligt miljöbalken på följande sätt:
Med miljöfarlig verksamhet avses:
1. Utsläpp av avloppsvatten, fasta ämnen eller gas från mark, byggnader eller anläggningar i mark, vattenområden eller grundvatten.
2. Användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för människors hälsa eller miljön genom annat utsläpp än som avses i 1 eller genom förorening av mark, luft, vattenområden eller grundvatten.
3. Användning av mark, byggnader eller anläggningar på ett sätt som kan medföra olägenhet för omgivningen genom buller, skakningar, ljus, joniserande eller icke-joniserande strålning eller annat liknande.
Det ställs en hel del krav på miljöfarliga verksamheter, bland annat ska företag som är tillståndspliktiga enligt miljöbalken lämna in en miljörapport och alla företag ska bedriva egenkontroll. Vissa branscher (till exempel tandläkare och bensinstationer) har även krav på att lämna årsrapport.
Miljöförbundets roll
Miljöförbundet är den myndighet som har uppdrag är att kontrollera att miljöbalken samt föreskrifter, domar och andra beslut som meddelats med stöd av balken följs. Miljöförbundet ska dessutom, genom rådgivning, information och liknande verksamhet, skapa förutsättningar för att balkens mål ska kunna tillgodoses.
Anmälan
Miljöfarlig verksamhet som är anmälningspliktig enligt miljöprövningsförordningen (2013:251), och som inte tidigare anmälts, ska anmälas till miljöförbundet minst sex veckor innan verksamheten startar. Anmäl även ändring av verksamheten om den är av betydelse för miljön, i god tid innan ändringen genomförs.
- Anmälan i två exemplar
Anmälan ska lämnas in i två exemplar. När anmälan kommit till miljöförbundet skickas ett exemplar till Länsstyrelsen Skåne. Närboende och fastighetsägare till närliggande fastigheter ges också möjlighet att yttra sig i ärendet. Ofta sker även en inspektion på plats med anledning av anmälan.
- Skriftligt beslut
När anmälningsärendet är tillräckligt utrett får du ett skriftligt beslut. Miljöförbundet kan om det behövs förelägga om skyddsåtgärder eller andra försiktighetsmått.
- Utebliven ansökan eller anmälan
Om en verksamhet startar utan att en anmälan gjorts minst sex veckor innan är miljöförbundet skyldig att anmäla överträdelsen till polis eller åklagare.
- Förteckning anmälningspliktiga verksamheter
En fullständig förteckning över anmälningspliktiga verksamheter och processer finns i bilagan till förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd.
Egenkontroll
Alla som bedriver en tillstånds- eller anmälningspliktig verksamhet eller vidtar en sådan åtgärd måste ha dokumenterad egenkontroll. Den är ett verktyg för att skapa rutiner och se till att din verksamhet lever upp till miljöbalkens krav på hänsyn till hälsa och miljö. Väl fungerande rutiner i verksamheten ger bra förutsättningar för att fel på utrustning och felaktig hantering upptäcks tidigt.
Egenkontrollen ska anpassas till din verksamhet. En komplex verksamhet med stor risk för påverkan på människors hälsa eller miljön behöver därför ha en mer omfattande egenkontroll än en verksamhet som innebär liten risk. Tillståndspliktiga verksamheter som inte uppfyller egenkontrollförordningen kan bli skyldiga att betala en miljösanktionsavgift. För alla verksamheter gäller att miljöförbundet kan förelägga om att vidta åtgärder om egenkontrollen är otillräcklig.
Miljöledningssystem
Införande av miljöledningssystem är, till skillnad från kraven på egenkontroll, frivilligt. Verksamheter som infört miljöledningssystem som t ex ISO 14001 eller EMAS bör i allt väsentligt redan leva upp till kraven på egenkontroll, men även dessa verksamheter kan behöva komplettera ledningssystemet för att uppfylla kraven på egenkontroll.
Har vårt företag en bra egenkontroll?
- Har vi fördelat ansvaret för egenkontrollen i stort, vem som vid behov vidtar åtgärder och håller rutinerna á jour?
- Kan vi visa för miljöförbundet, allmänheten och våra kunder att vi har en bra egenkontroll? Hur har vi dokumenterat vår egenkontroll?
- Har vi tillräcklig kunskap om vår miljöpåverkan? Gör vi regelbundna riskbedömningar?
- Har vi rutiner för regelbunden kontroll av utsläpp till luft, mark och vatten? Orsakar vår verksamhet lukt, buller eller annat som kan påverka människor och miljön?
- Kan vi minska energianvändningen? Vilka rutiner har vi för eventuella driftstörningar eller olyckshändelser? Vem ska vi kontakta och hur?
- Har vi tillräckliga drift- och skötselinstruktioner för vår utrustning och eventuella reningsanläggningar, t ex oljeavskiljare eller reningsfilter? Kontrollerar vi att utrustningen hålls i gott skick?
- Hur förvarar och hanterar vi kemikalier? Kan rutinerna för kemikaliehantering förbättras? Behövs bättre märkning, finns säkerhetsdatablad tillgängliga, har vi en kemikalieförteckning?
- Kan vi byta ut kemikalier, råvaror, processer och energikällor mot sådana som är mindre miljö- och hälsofarliga? Kan vi minska användningen?
- Har vi möjlighet att påverka hur transporter sker till och från verksamheten? Kan transporterna minskas eller bli mer miljöanpassade?
- Kan vi minska mängden avfall? Kan avfallet sorteras bättre, återanvändas eller återvinnas?
- Finns det farligt avfall i verksamheten? Kan vi förbättra hanteringen? Förvaras det säkert? Behövs bättre märkning? Upprättas transportdokument?
- Hur gör vi om det kommer in synpunkter eller klagomål på vår verksamhet?
Miljörapportering
Den som bedriver tillståndspliktig miljöfarlig verksamhet är skyldig att lämna in en miljörapport till tillsynsmyndigheten. Redovisningen ska omfatta kalenderår och lämnas in senast den 31 mars året efter. Utebliven eller försenad miljörapport kan medföra miljösanktionsavgift.
Uppgifter från miljörapportens emissionsdeklaration används som underlag för dels ett nationellt och dels ett europeiskt utsläppsregister.
Rapporteringssätt
Rapporteringen ska ske elektroniskt via SMP, Svenska miljörapporteringsportalen. Registrera och logga in på Naturvårdsverkets hemsida. Ni ska uppge ert anläggningsnummer. Frågorna i rapporten är inte anpassade till enbart lantbruk så det är viktigt att ni försöker fundera ut hur ni kan utveckla svaren. Svara så utförligt ni kan!