Folköl i detaljhandeln

Ystad-Österlenregionens miljöförbund upprättar register över de försäljningsställen som säljer folköl.

Enligt alkohollagen (2010:1622) är den som bedriver detaljhandel eller servering med folköl skyldig att anmäla detta till den kommun i vilken försäljningen bedrivs. Anmälningsplikten gäller inte i de fall där serveringstillstånd finns. Tillsynsbesök genomförs i butiker och på serveringsställen där folköl säljs eller serveras för att kontrollera att alkohollagens bestämmelser följs. Miljöförbundet tar för sin tillsyn ut en avgift.

Detaljhandel med öl är en fri näring då verksamheten bedrivs i en lokal som är avsedd för stadigvarande verksamhet med livsmedel, som ingår i anläggning som är godkänd eller registrerad samt att försäljning av matvaror bedrivs i lokalen. För servering av öl gäller samma bestämmelser avseende verksamhetens omfattning och anläggning och att mat serveras. Även den som meddelats serveringstillstånd får servera öl.

Den som bedriver detaljhandel med eller servering av öl är skyldig att utöva särskild kontroll (egenkontroll) över försäljningen. För egenkontrollen skall företaget ta fram och tillämpa ett egenkontrollprogram.

Tillsynsmyndigheten kan utföra kontrollköp för att kontrollera att folköl, tobak eller receptfria läkemedel inte säljs till minderåriga. Den som lämnar ut varan ska förvissa sig om att kunden har fyllt 18 år.

Anmälan om försäljning eller servering av folköl

Försäljning eller servering av folköl kräver en anmälan om försäljning till kommunen innan försäljningen påbörjas. Det måste även finnas ett för verksamheten lämpligt egenkontrollprogram.

Hur defineras folköl?

  • Med folköl menas öl med en alkoholhalt högre än 2,25 men lägre än 3,5 volymprocent. För att få sälja folköl måste du också sälja mat. Det innebär att du ska registrera din butik som livsmedelsverksamhet.
  • För att din butik ska godkännas som livsmedelsverksamhet måste kunderna kunna köpa en komplett måltid. Det betyder allt ifrån mejeriprodukter till charkvaror, torr-varor, bröd, grönsaker, frukt och frysta eller konserverade produkter.

Regler i alkohollagen du måste följa

I alkohollagen hittar du de regler du måste följa vid försäljning eller servering av folköl, till exempel:

  • 18-årsgräns: Du får inte sälja folköl till någon som inte fyllt 18 år.
  • Langning: Du får inte sälja folköl till någon som du misstänker ska lämna över ölen till en annan person som inte fyllt 18 år.
  • Berusade personer: Du får inte sälja folköl till personer som är berusade av alkohol eller påverkade av annat berusningsmedel.
  • Alternativa drycker: Om du säljer folköl ska du även sälja andra drycker som till exempel lättöl, läsk och vatten mm.