Artikeln publicerades 30 april 2025

Småskalig gårdsförsäljning av alkoholdrycker

Riksdagen sa den 23 april 2025 ja till regeringens förslag som innebär att det, under en begränsad tid, (1 juni 2025 – 31 maj 2031) kommer att bli möjligt att sälja alkoholdrycker i mindre skala vid gårdsförsäljning.

Syftet är att förbättra förutsättningarna för den lokala besöksnäringen. För att vara aktuell för tillstånd för gårdsförsäljning ska produktionen vara småskalig och hantverksmässig. Produktionsvolymen är begränsad till:

  • 75 000 liter spritdrycker per år,
  • 400 000 liter jästa alkoholdrycker med upp till 10 volymprocent alkohol per år (exempelvis öl och cider),
  • 200 000 liter jästa alkoholdrycker med mer än 10 volymprocent alkohol per år (exempelvis vin).

Vid ett och samma tillfälle kan en person köpa: 0,7 liter spritdryck, tre liter vin, tre liter starköl och tre liter andra jästa alkoholdrycker.

Dryckerna får endast köpas i samband med ett "kunskapshöjande besöksarrangemang" som anordnas av tillverkaren. Arrangemanget ska ha ett kunskapshöjande inslag, en viss varaktighet och genomföras i nära anslutning till försäljningsstället. Det ska ge besökaren information om dryckens tillverkning eller ursprung, det ska ha ett reellt innehåll och inte bara vara en formell del av försäljningen. Det är besöket snarare än försäljningen som ska stå i centrum. Fysiska rundvandringar och föreläsningar ska inte ersättas av digitala eller förinspelade arrangemang.

Dryckerna får säljas alla dagar mellan klockan 10 och 20.

Endast småskaliga tillverkare omfattas. Vingårdar måste odla sina egna druvor, men andra tillverkare behöver inte producera råvaror på plats.

Den som fått tillstånd för gårdsförsäljning ska ha ett egenkontrollprogram för att kontrollera att reglerna för försäljningen följs. Programmet ska bifogas när ansökan om tillstånd skickas in. Folkhälsomyndigheten har fått i uppdrag att ta fram föreskrifter kring utformningen av företagens egenkontrollprogram, kunskapsprov för den sökande (som kan skrivas först efter den 1 juni 2025), utformningen av besöksarrangemangen, prissättningen och den information om alkoholens skadeverkningar som ska delges kunderna. Flera av dessa föreskrifter ska tas fram i samverkan med andra myndigheter, såsom Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Konsumentverket.

Utöver detta ska samma regler gälla som för den som ansöker om ett serveringstillstånd. Handläggningen av ett serveringstillstånd är cirka 4-6 veckor. Lagen införs tillfälligt i sex år, därefter ska den utvärderas innan den kan införas permanent.

Innan lagen träder i kraft den 1 juni 2025 kommer miljöförbundet inte att kunna behandla några ansökningar om tillstånd.

Denna text uppdateras löpande.

För mer information – gå gärna in på Folkhälsomyndighetens hemsida

Grapes