Cistern

Du som äger en cistern för lagring av eldningsolja, dieselbrännolja, brandfarliga vätskor eller spillolja är ansvarig för att hantering och kontroll sker på rätt sätt.

För cisterner utomhus i mark eller ovan mark måste du låta göra en återkommande kontroll vart tolfte år. För äldre cisterner och rörledningar som saknar tillfredsställande korrosionsskydd är intervallet sex år eller mindre.

Miljösanktionsavgifter för cisterner gäller från och med den 1 januari 2007. Avgiften ska betalas till staten när verksamhetsutövare inte följer bestämmelser som finns i miljöbalken. För cisternägare är miljösanktionsavgiften på 1000 kronor enligt Förordning (2012:259) om miljösanktionsavgifter

Detta gäller om verksamhetsutövaren senast inte skriftligen informerat om installation eller hantering av cistern.

Installation av cistern

Om du avser att installera

  • cistern i mark som rymmer mer än 1 kubikmeter,
  • cistern som rymmer mer än 1 kubikmeter men högst 10 kubikmeter utomhus ovan mark, eller
  • cistern samt övrig hantering av mer än 150 liter brandfarlig vätska inom vattenskyddsområde,

ska du skriftligt informera miljöförbundet om detta i god tid innan installationen påbörjas. Om detta inte görs är det förenat med miljösanktionsavgift. I samband med installation ska en installationskontroll utföras av en firma som är ackrediterad för kontroll av cisterner. Det krävs ofta även bygglov eller bygganmälan för installation av en cistern och eventuellt tillstånd till hantering av brandfarlig vara. Kontakta bygglovsavdelningen i din kommun för mer information.

Om en cistern ska flyttas inom den egna fastigheten eller inom den egna verksamheten inom ett år räknat från tiden installationen delgavs behöver inte tillsynsmyndigheten informeras.

En cistern ska placeras på ett fast och bärande underlag. Alla ytor ska vara besiktningsbara, cisternen ska alltså stå på konsoler och ha minst 20 cm till närmsta vägg. Om cisternen ska placeras inomhus eller nära byggnad, ta kontakt med räddningstjänsten för närmare information.

Invallning kan krävas av miljöskäl om det behövs för att skydda grund- eller ytvatten eller känsligt markområde. Invallning kan också krävas av brandsäkerhetsskäl. Ny cistern bör invallas. Invallningen ska rymma minst cisternens volym eller vid invallning av flera cisterner, den största cisternens volym +10% av den sammanlagda volymen.

I mark

Cisterner i mark som rymmer mer än en kubikmeter diesel, eldningsolja eller spillolja samt har markförlagda rörledningar ska kontrolleras regelbundet. Du måste låta göra en återkommande kontroll av din cistern och tillhörande rörledningar var tolfte eller vart sjätte år, beroende på korrosionsskyddet. Kontakta ett ackrediterat företag för kontroll, mer information om detta finns på SWEDACs hemsida.

Inom vattenskyddsområde

Inom vattenskyddsområden finns strängare bestämmelser. Om cisternen rymmer mer än 150 liter och ligger inom ett vattenskyddsområde ska den invallas om den ligger utomhus. Cisterner inomhus bör vara invallade. Om de inte är invallade ska de kontrolleras oftare. Rörledningar ska vara dubbelmantlade eller ha annat sekundärt skydd. Rörledning (i byggnad) får inte dras i eller under golv, utan ska förläggas väl synlig.

Vid påfyllningsröret ska finnas en skylt som anger att cisternen ligger inom ett vattenskyddsområde. Den ska stå på en tät yta som är ogenomsläpplig för olja.

När ett mark- eller vattenområde förklaras till ett vattenskyddsområde ska redan installerade cisterner ha ett sekundärt skydd inom fem år från det att beslutet vunnit laga kraft. För lösa behållare med en volym på 1 m3 har man ett år på sig.

Ovan mark

Cistern utomhus

Du måste låta göra en återkommande kontroll av din cistern och tillhörande rörledningar var tolfte eller vart sjätte år, beroende på korrosionsskyddet. Kontakta ett ackrediterat företag för kontroll, se SWEDACs hemsida.

Cistern inomhus

Även inomhuscisterner som kan finnas i en källare eller ett garage ska genomgå återkommande kontroll.
Om din cistern inte går att inspektera runt om betraktas den enligt föreskrifterna som markförlagd, även om den ligger inomhus, och omfattas då av kraven för sådana. Detsamma gäller även för rörledningar som inte är synliga. Om du är osäker på vad som gäller för din cistern – rådgör med ett ackrediterat företag.
Cisterner i maskinhallar, mindre skjul, oisolerade stall, växthus m.m. räknas inte som inomhuscisterner, utan ska enligt Naturvårdsverket behandlas som utomhuscisterner. För att cisternen ska räknas som en inomhuscistern krävs att den står i ett isolerat utrymme, skyddat mot större temperaturförändringar, exempelvis i pannrummet eller i bostadens källare.

Cistern som tas ur bruk

Cistern och rörledning som inte används ska tas ur bruk och därvid tömmas och rengöras. Cisternen bör avlägsnas eller fyllas med sand. Åtgärder som att ta bort påfyllnadsrör och avluftningsledning ska vidtas för att förhindra att cisternen kan fyllas av misstag. Anmälan ska göras till miljöförbundet när en cistern tas ur bruk.

Till cisterner ovan mark räknas även gårdscisterner och farmartankar. Dessa får endast flyttas när de är tömda och rengjorda.