Katter, hundar och fåglar

Har du problem med katter, hundrar eller fåglar?

Fåglar

Det är fastighetsägarens ansvar att minska risken för olägenhet av häckande fåglar. De som har klagomål på störningar från fåglar bör i första hand kontakta fastighetsägaren. Om inga åtgärder vidtas och miljöförbundet sedan bedömer att matning av fåglarna innebär en olägenhet för människors hälsa enligt miljöbalken ska fastighetsägaren vidta de åtgärder som skäligen kan krävas för att förhindra uppkomsten av eller undanröja olägenhet för människors hälsa.

Fågelmatning

Att lägga ut mat till fåglar på balkong eller mark nära hyresfastighet kan orsaka olägenhet i omgivningen genom fåglarnas spillning. Överbliven mat kan dessutom locka skadedjur, som exempelvis råttor, till fastigheten. Om hyresvärden tillåter kan utfordring för småfåglar anordnas med till exempel fröautomat, men placera den då en bit från huset och håll rent och snyggt kring utfordringsplatsen. Håll rent kring avfallstunnor och eventuella komposter så att de inte drar till sig fåglar eller råttor.

Information om hantering av döda vilda fåglar

Fågelinfluensa är en sjukdom som främst påvisas hos vilda fåglar. Vilda fåglar, särskilt sjöfåglar, anses vara naturliga värdar för alla typer av fågelinfluensavirus och har en stor roll i spridning av viruset. Döda fåglar utsöndrar inte virus och bidrar inte till smittspridning. I likhet med de flesta andra europeiska länder, och i enlighet med EU:s lagstiftning, har Sverige övervakning av fågelinfluensa hos såväl tamfåglar som vilda fåglar. Risken att de högpatogena varianterna av fågelinfluensa, som nu sprids bland vilda fåglar i Europa kan orsaka smitta hos människa anses låg. Trots att omfattande utbrott bland fåglar har rapporterats från ett flertal länder under de senaste åren har det bara rapporterats enstaka fall hos människor. Samtliga drabbade fick obetydliga eller milda symtom.

Hantering av döda vilda fåglar

Vid fynd av döda vilda fåglar på allmän plats eller i naturen kan ni välja något av nedanstående alternativ för hantering. Observera att den som hanterar fåglar bör använda skyddshandskar och tvätta händerna efter hantering. I områden där döda fåglar finns kan levande fåglar samt färsk träck från dessa förekomma. Dessa kan sprida smitta och därför bör ej personer som håller fjäderfä eller hobbyfåglar delta i hantering av döda vilda fåglar.

  • Låt fåglarna ligga kvar. Att vilda fåglar dör är en naturlig företeelse.
  • Gräv ner fåglarna så att inga andra djur kommer åt materialet.
  • Om nedgrävning inte är möjligt kan mindre fåglar läggas i en vanlig plastpåse (fylld till max hälften så påsen kan knytas ihop ordentligt). Påsen läggs i ytterligare en plastpåse som också försluts noga och läggs i soporna tillsammans med annat brännbart material.
  • Om fåglarna är för stora eller för många för att läggas i sophanteringen enligt ovan bör de i stället läggas i dubbla sopsäckar och köras till förbränning. Kontakt ska tas med förbränningsanläggningen för instruktioner hur materialet kan tas emot.

Övrig information:

Då döda vilda fåglar påvisas bör rapportering ske till SVA:s (Statens veterinärmedicinska anstalt)

Katter

Katter är inte klassade som skadedjur, då det har konstaterats att de inte innebär olägenhet för människors hälsa. Fastighetsägaren får själv ta ansvar för att åtgärder mot katter vidtas.

Störs du av katter i ditt närområde, kontakta först och främst ägaren till katten om denne är känd. Om problemen kvarstår eller om ingen känd ägare finns, kontakta din fastighetsägare eller din bostadsrättsförening.

För att slippa katter där du bor kan du skrämma eller spruta vatten på katten så fort den kommer in på tomten. Sätt för nät, lägg över presenning, fiberduk eller liknande för att skydda sandlådor, planteringar och skrymslen där katten vill gå in. I zooaffärer, trädgårdsbutiker och liknande finns dessutom olika medel som kan ha en avskräckande effekt på katter. Strö ut eller spraya medlet på det du vill skydda. Proceduren måste upprepas efter regn. Se även till att inga sopor eller matrester är tillgängliga för katterna.

Matning av katter

Om det förekommer förvildade tamkatter i ditt område så ska du inte mata dem om du inte har för avsikt att ta hand om dem på lång sikt. Om du börjar mata katter blir du automatiskt ansvarig för dem enligt djurskyddslagen. Matning av katter lockar dem att stanna i området. Matning av lösspringande katter är också mycket olämpligt, då det förutom att dra till sig ett stort antal katter, också kan dra till sig fåglar och andra skadedjur. Det finns då risk för att olägenhet för människors hälsa kan uppstå.

Jaktbestämmelser

Enligt Lag (2007:1150) om tillsyn över hundar och katter får en katt som med skäl kan antas vara övergiven eller förvildad avlivas av jakträttshavaren eller av någon som företräder denne. Inom tätbebyggt område krävs dock tillstånd av polismyndigheten.

Kattkommando Syd

Hundar

Om du upplever problem med skällande hundar i ditt bostadsområde rekommenderar vi att du först kontaktar hundens ägare. Det är möjligt att de inte är medvetna om problemet och kan vidta åtgärder för att åtgärda det.

Skulle detta inte ge något resultat, vänligen kontakta din fastighetsägare eller bostadsrättsförening för att diskutera situationen vidare.

Om du fortfarande inte får gehör från varken djurägaren eller fastighetsägaren, kan du vända dig till miljöförbundet och skicka in klagomålsblankett Pdf, 260 kB. för ytterligare stöd.

Skadade djur

Om du hittar ett skadat djur, kontakta Katastrofhjälp Fåglar och Vilt, KFV, eller polisen på telefonnummer 114 14.

Ibland stöter man på påkörda djur utmed vägar och järnvägar. Döda djur utmed vägar ska anmälas till väghållaren. Trafikverket är ansvarigt för följande vägar:

  • Simrishamns kommun: väg 19, 11, 9 och Kristianstadvägen
  • Tomelilla kommun: väg 19 och 11
  • Ystads kommun: väg 11 och E65