Frågor och svar
På den här sidan har vi samlat några av de vanligaste frågorna som brukar ställas till handläggare.
Dricksvatten
Vad är dricksvatten?
Allt vatten som används till dryck, matlagning och beredning av livsmedel är dricksvatten. Vatten som används till rengöring, disk, tvätt och personlig hygien behöver inte vara dricksvatten. Varmvatten räknas inte heller som dricksvatten.
Vad är dricksvattenföreskrifterna och vem omfattas?
Dricksvattenföreskrifterna är nationell lagstiftning som reglerar hanteringen av dricksvatten från det att råvattnet pumpas in i vattenverket. I föreskrifterna finns bland annat krav på dricksvattenberedning och hur distributionsanläggningen (ledningsnätet, transport av dricksvatten genom rörledningar) ska underhållas och skötas. Det finns även kvalitetskrav i form av gränsvärden för det dricksvatten som lämnar vattenverket (utgående dricksvatten) och som senare tappas ur kranen hos konsumenterna (hos användare).
Dricksvattenföreskrifterna gäller dricksvattenanläggningar som i genomsnitt tillhandahåller 10 m3 dricksvatten eller mer per dygn, eller som försörjer 50 personer eller fler med dricksvatten (10/50-regeln).
Vem är producent eller tillhandahållare av dricksvatten?
Du som från en brunn eller vattendrag/sjö tar ut vatten för att använda som dricksvatten är producent. Du som t.ex. ser till att dina gäster får tillgång till dricksvatten är tillhandahållare. Du kan också vara både producent och tillhandahållare om du både producerar ditt dricksvatten och tillhandahåller till konsument eller använder det själv i din verksamhet.
Vad är en kommersiell eller offentlig verksamhet?
En verksamhet kan betraktas som kommersiell om det utgår ersättning för tillhandahållandet av dricksvatten, eller om tillhandahållandet har nära samband med verksamhet där ersättning utgår. Verksamheten behöver inte ha ett vinstsyfte. Exempel på ”nära samband” kan vara uthyrning av bostäder, tillhandahållande av dricksvatten på campingplats eller till konsumenter vid festivaler och andra evenemang.
Vad gäller om jag har egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk?
Då behöver du själv ha koll på att dricksvattnet är säkert att dricka. Du bör provta vattnet och se över dricksvattenanläggningen regelbundet.
Det finns fyra sorters dricksvattenanläggningar som används för privat bruk. Brunn är den vanligaste sorten, och allra vanligast är bergborrad brunn. Dessa sorter finns:
- Brunn – kan vara bergborrad eller grävd, eller i form av filter- eller rörspetsbrunn
- Ytvattentäkt
- Källa
- Liten avsaltningsanläggning för havs- eller bräckt vatten.
Det genomsnittliga dagsbehovet av dricksvatten beräknas till ungefär 140 liter per person. Ett permanentboende hushåll med fyra personer behöver alltså räkna med att det går åt ungefär 600 liter per dygn. För att en brunn ska ge tillräckligt med dricksvatten behöver det strömma minst 25 – 40 liter i timmen in i brunnen.
Det bör också finnas ett vattenmagasin i brunnen eller huset som en buffert när det används mer vatten än vad som rinner till. Det mesta vattnet som används i ett hushåll går åt vid tvätt, disk, personlig hygien och toalettspolning. För vatten till mat och dryck behövs ungefär 10 liter per person och dygn. Där är kravet på god kvalitet viktigast.
Ditt ansvar som ägare
Du som har egen brunn eller annan liten dricksvattenanläggning för privat bruk ansvarar själv för att vattnet har god kvalitet och är säkert att dricka. Det innebär att du har ansvar för att kontrollera och sköta om anläggningen samt ta prover på dricksvattnet. Det är också du som bör åtgärda eventuella problem.
En liten dricksvattenanläggning för privat bruk kan också försörja flera hushåll. Då har dessa vanligtvis gemensamt ägande i en ägarförening, så kallade samfällighetsföreningar. Då är det ägarföreningens ansvar att dricksvattnet är av god kvalitet och säkert att dricka. I vissa fall kan ansvaret ligga på en hyresgäst eller arrendator, men det bör då ha avtalats skriftligt med fastighetsägaren.
Gemensamt för små dricksvattenanläggningar för privat bruk är att dricksvattnet från anläggningen i fråga enbart är till för privat konsumtion och att anläggningen totalt försörjer färre än 50 personer med dricksvatten, och att anläggningen genomsnittligt över året producerar mindre än 10 kubikmeter dricksvatten per dygn.