Frågor och svar

På den här sidan har vi samlat några av de vanligaste frågorna som brukar ställas till handläggare.

Hur miljöförbundet arbetar med ansökningar om enskilda avlopp och hur vi tar betalt?

Fastighetsägare som ska anlägga nytt enskilt avlopp måste först söka tillstånd – för det betalar man en fast avgift. Avgiften är baserad på att vi i genomsnitt lägger sex timmar på förarbete/ hantering av en ansökan och vår gällande timtaxa.
När vi hanterar ansökan om avlopp så granskar vi om anläggningen uppfyller kraven på
rening. Vi tittar bl.a. på om anläggningen kan fungera som det är tänkt på den aktuella platsen och om skyddsavstånd till dricksvattenbrunnar/grundvatten är tillräckliga, eller om andra områdesbestämmelser föreligger. När anläggningen är utförd får du skicka in ett utförandeintyg, samt fotodokumentation som vi granskar. Som sista steg i ärendet skickar vi ut ett bekräftelseintyg till fastighetsägaren och alla handlingar i ärendet diarieförs sedan i vårt arkiv.

Vilka allmänna krav gäller för installation av enskilda avlopp?

I allmänhet ska små avloppssystem:

  • Säkerställa hygienisk säkerhet, det vill säga reducera smittämnen så långt det är möjligt.
  • Skydda miljön och våra vattendrag, det vill säga reducera utsläpp av fosfor och kväve (näringsämnen), och organiskt material (syreförbrukande ämnen, BOD).
  • Möjliggöra kretslopp av näringsämnen.
  • Hushålla med resurser, vara användarvänliga och ge möjlighet till kontroll av reningsgraden.

Nytt avlopp

Det är mycket att tänka på när du ska fixa ditt avlopp. För att göra det lättare för dig att komma igång har vi här gjort en sammanfattning med den viktigaste informationen:

Avloppsguiden

Varför åtgärda sin gamla anläggning?

Ett mycket konkret skäl till åtgärd kan också vara att man fått föreläggande från kommunen om att åtgärda sitt avlopp på grund av att det inte uppfyller kraven. Skäl till det kan vara just ändrad användning av huset från fritidsboende till permanenthus. Ett annat kan vara att frågan aktualiseras av att man söker bygglov för att bygga ut. Ett tredje att kommunen inventerat avloppen i området och bedömt ditt avlopp som undermåligt. Så här kan du gå tillväga för att åtgärda ditt befintliga avlopp:

Uppgradera ditt avlopp

Skyddsnivåer

Normal skyddsnivå är grundkravet för vad ett avloppssystem ska klara av. Vid normal skyddsnivå krävs en rening på 90 % organiska ämnen och 70 % fosfor för att skydda djur och miljö från smitta och annan olägenhet, samt att se till att ingen individ exponeras för lukt eller förorening genom t.ex. dricks-, grund- eller badvatten.

Hög skyddsnivå är ett förstärkt krav vid känsliga och tätbebyggda områden. Då krävs ett avlopp som renar 90 % organiska ämnen, 90 % fosfor och 50 % kväve.

Krav kan även ställas på att göra utsläppspunkten mer svårtillgänglig eller kan vissa utsläpp förbjudas. Hög skyddsnivå gäller även nära vattendrag för att minska övergödningen av vattendrag.