Inomhusmiljö

Ärenden gällande inomhusmiljö som miljöförbundet handlägger omfattas av miljöbalken. Dessa olägenheter kan till exempel vara buller, fukt och mögel i bostäder samt störning av vedeldning från grannar.

  • Fukt och mögel

    Många hus drabbas av fuktskador. Vad orsakar fuktskador och vad ska du göra om du drabbas?

  • Ventilation

    För att luften i bostaden ska vara av god kvalitet måste gammal luft bort och ersättas med frisk luft. Det är ventilationens uppgift att sköta luftombytet effektivt och i lämplig takt.

  • Temperatur och luftfuktighet

    Större delen av våra liv vistas vi inomhus. Det är därför mycket viktigt att inomhus-miljön är så bra som möjligt. Inomhusmiljön påverkas bland annat av temperaturen, luftfuktigheten och luftens rörelsehastighet.

  • Radon

    Det enda sättet att ta reda på om det finns radon i ett hus är att göra radonmätningar. Radonhalten i bostäder får som referensvärde inte överskrida 200 Bq/m3.

  • Skadedjur

    Skadedjur och ohyra kan skapa problem för de boende i en fastighet genom att angripa livsmedel, textilier eller träslag. Mjölbaggar, silverfiskar, ängrar, myror och flugor räknas som ohyra.

Har du som privatperson problem i din bostad med fukt, mögel, dålig luft, låg eller hög temperatur eller annat som påverkar din hälsa negativt ska du i första hand kontakta din hyresvärd eller bostadsrättsförening. Om du inte får hjälp och problemen blir åtgärdade kan du kontakta miljöförbundet och lämna in ett skriftlig klagomål.

Klagomålsblankett Pdf, 260 kB.