Värmepumpar
Värmepumpar som tillvaratar värme från berg, jord, grund- och ytvatten kan innebära en risk för påverkan på miljön. Därför måste du innan du installerar en värmepump anmäla/ansöka om detta till miljöförbundet.
Anmälnings- eller ansökningsplikt
Det är förbjudet att utan anmälan till miljöförbundet inrätta en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten (17§ fo 1998:899).
Enligt 17 § förordningen (1998:899) om miljöfarlig verksamhet och hälsoskydd är det förbjudet att utananmälan till den kommunala nämnden inrätta en värmepumpsanläggning för utvinning av värme ur mark, ytvatten eller grundvatten.
Enligt lokala hälsoskyddsföreskrifter som är antagna i respektive kommun krävs istället tillstånd av Ystad-Österlenregionens miljöförbund för att inrätta en sådan anläggning inom kommunalt vattenskyddsområde som saknar tillståndskrav enligt vattenskyddsföreskrifterna och inom 300 meter från vattenverk som tar ut minst 10 m3 per dygn eller omfattas av 50 personer.
Anmälnings/ansökningsplikten syftar främst till att ge miljöförbundet information om planerad eller befintlig värmepump, om dess miljöpåverkan och om skyddsåtgärder vidtas i den utsträckning som behövs.
Installeras en värmepump utan att den har anmälts/ansökts till miljöförbundet riskerar innehavaren att få betala en miljösanktionsavgift.